Thistle & Weed

Western Cape
blok1_Tekengebied 1

Stephanie Wiid & Etienne Terblanche

Stellenbosch

Wijnmaakster Stephanie Wiid en viticulturist Etienne Terblanche zijn in 2015 een joint venture gestart om op ambachtelijke wijze wijn te produceren. De naam Thistle and Weed is geïnspireerd op het onkruid wat groeit op de verschillende wijngaarden. Alle wijnen zijn vernoemd naar de Afrikaanse gemeenschappelijke namen voor de diverse onkruiden die er zijn in de Western Cape wijngaarden. De benadering van Thistle & Weed tot het wijn maken is zo min mogelijk interventie in de kelder en de wijn zoveel mogelijk haar eigen gang laten gaan tijdens fermentatie en botteling om daarmee de terroir optimaal tot uiting te laten komen in het glas.

Het wijnhuis

IN DE WIJNGAARD EN DE KELDER

Stephanie en Etienne pachten een aantal oudere, ongeïrrigeerde wijngaarden verspreid over Stellenbosch en Paarl. Ze maken een drietal witte wijnen, Duwweltjie (Chenin Blanc – Paarl), Brandnetel (Chenin Blanc – Stellenbosch) en Khakibos (Verdelho – Helderberg/Stellenbosch). Daarnaast maken ze een tweetal rode wijnen, Nastergal (Tempranillo/Alicante Bouchet – Stellenbosch/Paarl) en Knapse Kerel (Cabernet Franc – Polkadraai/Stellenbosch).

blok2_Tekengebied 1
WIJNGAARD

De wijnen komen van voornamelijk oudere ongeïrrigeerde wijngaarden in Stellenbosch en Paarl. Totale productie ongeveer 6.000 flessen.

WERKWIJZE

Zo min mogelijk interventie in de kelder en de wijn zoveel mogelijk haar eigen gang laten gaan tijdens fermentatie en botteling om daarmee de terroir optimaal tot uiting te laten komen in het glas.

DRUIVEN

Chenin Blanc, Verdelho, Tempranillo, Alicante Bouchet, Cabernet Franc.

VINIFICATIE

Fermentatie gebeurt in oudere Franse eikenhouten vaten, volledige controle van temperatuur; rijping op 225L Franse eikenhouten vaten.

Duwweltjie
2019

Duwweltjie is werkelijk iets speciaals. De druiven komen van een “heritage bush vine vineyard” uit 1956 in Muldersvlei – Paarl.

Nastergal
2018

Speciale wijn gemaakt van Tempranillo en Alicante Bouchet. Een blend van druiven die in de Westkaap bijna niet voorkomen.

Brandnetel
2018

Indrukwekkende Chenin Blanc van een superkleine wijngaard van 0,3 hectare bij Simonsberg Mountain in Stellenbosch.

0