Sijnn

Malgas
900x900 Charla Bosman

Sijnn 

Malgas | Zuid Afrika 

De winery van Sijnn in het afgelegen Malgas langs de Breederivier tussen Swellendam en Witsand is een joint venture van David Trafford (Trafford Wines ,Stellenbosch) en twee partners. Na werkzaam geweest te zijn bij Tokara en Kanonkop komt Charla Bosman in 2014 het team van Sijnn versterken. De mogelijkheden binnen de Sijnn wintey trekken haar naar Malgas. Op pas 26 jarige leeftijd krijgt ze de verantwoordelijkheid over ‘one of the most exciting new wineries of South-Africa’ . De druivenstokken zijn tussen 2004 en 2006 aangeplant op het stenige terroir van de farm en in 2015 is net voor de oogst de nieuwe wijnkelder klaar. Na een aantal jaar ontdekken wat er kan in Malgas is de 2017 oogst een regelrechte ‘hit’. Charla laat Sijnn stralen!

Het domein

In de wijngaard en de kelder

Het wijnhuis bevind zich werkelijk in niemandsland, in het zuidelijkste puntje van Zuid Afrika. Het lijkt alsof je je op een set van een Western film bevind. David, de eigenaar (Trafford wines), besluit na onderzoek in 2002 de 125 hectare groote farm aan te kopen en 20 hectare te beplanten. Op zo’n 70 km ten westen vind je Elim en Robertson ligt zo’n 90 km noordelijk. Los van een paar boeren en de grootste olijfboom plantage van het zuidelijk halfrond (350ha) is het hier stil en kan je genieten van de natuur en de rust langs de Breederivier.

Er is gelijk bij de start in 2004 een focus op mediterrane druivenrassen als Touriga Nacional, Trincadeira, Syrah en voor wit Chenin en Roussanne met Viognier. In 2016 is er gestart met een tweede aanplant ronde met druivenrassen als: Assyrtiko, Petit Manseng, Grenache blanc en rouge, Tempranillo en Alicante.

Blokje rechts naast details
WIJNGAARDEN

De wijngaarden van Sijnn liggen in Malgas. Een nieuwe wijnregio ten zuiden van Swellendam langs de Breederivier. Het terroir bestaat volledig uit ‘pudding rocks’ en kent een minimale neerslag van 350mm regen per jaar. Alle druivenstokken zijn bush vines getraind. De opbrengst per stok is vrij laag (15-20hl per ha) maar de kwaliteit van de druiven zijn dan ook exceptioneel goed.

WERKWIJZE

Naturel farming

DRUIVEN

Bij Sijnn werken ze voor hun witte wijnen met Chenin Blanc, Viognier, Roussanne, Marsanne, Peit Manseng, Assyrtiko en voor rood met: Syrah, Touriga Nacional, Trincadeira,Tempranillo, Mourvedre en Grenache

VINIFICATIE

Net als in de wijngaarden werd ook bij de vinificatie nauwelijks ingegrepen. Rijping op grote houten foeders, cement en barriques. Spontane vergisting zonder het gebruik van enzymen en gistculturen, wijnen worden niet gefilterd en er wordt minimaal zwavel gebruikt.

Sijnn White
2017

Flagship wijn van Sijnn. Een witte mediterrane blend met Chenin in de hoofdrol. Een wijn waar los van de hoge kwaliteit je duidelijk invloed proeft van zijn herkomst en de natuurlijke manier van werken binnen Sijnn. De 2017 oogst laat duidelijk de hand van Charla zien waar de wijn verfijnder is dan ooit.

Low Profile
2017

Een volle sappige pure rode mediterrane blend met Syrah in de hoofdrol. Een wijn waar los van de hoge kwaliteit je duidelijk invloed proeft van zijn herkomst en de natuurlijke manier van werken binnen Sijnn. De 2017 oogst laat duidelijk de hand van Charla zien waar de wijn verfijnder is dan ooit. Charla vinifeert de Low Profile na het samenstellen van de Red blend. De meeste druiven van de blend komen van de lager gelegen stukken op de farm, vandaar de naam Low Profile.

0