Savage Wines

Western Cape
900x900 72 dpi Duncan

Duncan Savage

Kaapstad | Zuid-Afrika
Duncan Savage studeerde in 2002 af aan de Elsenburg Agricultural College, als één van de top-studenten. In datzelfde jaar begon hij ook als wijnmaker te werken bij Cape Point Vineyards. In 2004 werd hij daarnaast verantwoordelijk voor de wijngaarden,oftewel de “viticulturist”.Duncan is een traditionele wijnmaker, die dus ook traditionele wijnmaak-methodes hanteert in de kelder. Hij werkt niet alleen met edel stalen tanks, maar ook met eiken vaten en amphora’s van klei.Vanaf 2011 kreeg hij de mogelijkheid, om ook wijnen te gaan maken onder zijn eigen naam, Savage Wines. Duncan heeft in de loop der jaren leren omgaan met wijngaarden gelegen aan de kust en op grotere hoogte, zogenaamd cool-climate terroir. De kennis die hij heeft opgedaan,komt terug inde wijnen onder zijn eigen naam. De rode wijnen hebben geen hoog alcoholpercentage. Zij zijn eerder rank en elegant, in plaats van dik en rijp, zoals men zo vaak ziet in de nieuwe wereld.

Het domein

In de wijngaard en de kelder

Sinds enige jaren heeft Duncan zijn kelder op Spencer Road in de wijk Salt River in Kaapstad. Een buurt vlakbij het oude station van Salt River. Hier worden de wijnen opgevoed op zowel barriques, demi-muids, grote houten foeders als amfora’s. In zowel wijngaarden als in de kelder wordt er zo min mogelijk ingegrepen en is de werkwijze zoveel mogelijk biologisch, echter dit lukt niet overal. De wijngaarden liggen verspreid over de gehele Western Cape-regio en zelfs Swartland. Het zijn veelal wijngaarden die geleased worden voor een langere periode en waar Duncan in samenwerking met de eigenaar en zijn viticulturist bepaald hoe de wijngaard bewerkt wordt. 

blok rechts Savage 2
WIJNGAARDEN

De wijngaarden waar Duncan Savage zijn wijnen van maakt liggen verspreid over de gehele Kaap-regio. Van Cape Point, Malgas, Swellendam tot Swartland.

WERKWIJZE

Duncan probeert zoveel mogelijk biologisch te werken. Dit leidt tot een zo min mogelijk gebruik van pesticiden, herbiciden of wat voor wijze van ingrijpen ook.

DRUIVEN

Duncan Savage werkt voor zijn witte wijnen met sauvignon, chenin en sémillon. Voor rood eigenlijk alleen Rhône-rassen als grenache, syrah, cinsault.

VINIFICATIE

Net als in de wijngaarden werd ook bij de vinificatie nauwelijks ingegrepen. Rijping op grote houten foeders, amfora’s en barriques.

Thief in the Night
2018

De nieuwste wijn in het assortiment van Duncan Savage heeft de naam Thief in the Night. De wijn wordt gemaakt van grenache, syrah en cinsault. De wijngaard is terug te vinden in Piekenierskloof, Swartland.

Follow the Line
2018

Misschien wel het vlaggenschip van Duncan Savage, deze wijn van voornamelijk cinsault van een wijngaard in Darling. De wijngaard is aangeplant in 1982.

0