Palladius

Reims | Champagne

HENRIOT CUVE 38

Cuve 38 is de tank met daarin de belangrijkste reserve-wijn van Champagne Henriot. In deze tank wordt de reservewijn bewaard uit de Grand Cru-dorpen Avize, Chouilli, Oger en Mesnil-sur-Oger. Doprne in de Côte de Blancs waar enkel chardonnay staat aangeplant. Vanaf 1990 is deze tank gevuld en ieder jaar werd 15% van deze tank genruikt voor de reservewijn voor de non-vintage Blanc de Blancs van Henriot. Sinds 2009 wordt 3% van de tank gebruikt voor het bottelen van 1.000 magnums. Dit is de Cuve 38.

De druiven

Zoals eerder beschreven enkel chardonnay uit de Grand Cru-dorpen Chouilly, Oger, Avize en Mesnil-sur-Oger staan aan de basis van Cuve 38. Vanaf 1990 is de “tank” gevuld met reservewijn uit deze vier dorpen.

De wijngaarden

De, tot 60 jaar oude, wijngaarden in Chouilly, Avize, Oger en Mesnil-sur-Oger worden bewerkt onder toezicht van Hervé Lourdeaux. Hervé is de rechterhand van wijnmaker Laurent Fresnet en bewerkt alle wijngaarden volgens de principes van de biologische wijnbouw.

De vinificatie

Sinds 2009 wordt 3% van de tank aangewend voor 1.000 unieke magnums die gemaakt worden van de wijn in Cuve 38. De magnums ondergaan de tweede gisting op fles en worden vier jaar na rijping in de kelder gedegorgeerd en onder allocatie aangeboden.

Bewaren

Cuve 38 is een bijzondere champagne die bestaat uit meer dan 20 verschillende oogstjaren. De vierde editie is pas op de markt sinds 2019 en als men nu de eerste editie proeft, proeft men het enorme potentieel van de champagne. Een Cuve 38 kan met gemak 10 jaar rijpen na het degorgement.

Champagne Henriot

Wijnmaker

Reeds zeven generaties en meer dan 200 jaar heeft Champagne Henriot zijn savoir-faire gebruikt om elegante en perfect gestileerde champagnes te maken. Nooit is er concessie gedaan aan de kwaliteit en het streven om de mooiste champagnes te maken.  Wijngaarden van Henriot zijn terug te vinden op de Montagne de Reims en de Côte de Blancs. Grand Cru’s als Avize, Chouilly, Oger, Mesnil-sur-Oger, Verzy, Verzenay en Mailly staan garant voor een top terroir en geven druiven van een ongekende kwaliteit. Voeg daarbij het vakmanschap van keldermeester Laurent Fresnet en de voorwaarden voor unieke champagnes zijn geboren.

Lees meer over Champagne Henriot

0