Rall Wines

Swartland
900x900 Donovan

Donovan Rall

Swartland | Zuid-Afrika
Donovan Rall wordt gerekend tot de beste wijnmakers van Swartland en Zuid-Afrika. In alles is het een indrukwekkende persoonlijkheid, en dat heeft niet alleen met zijn imposante postuur te maken. Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Stellenbosch in 2005 besloot hij eerst te gaan reizen om vervolgens in 2007 terug te keren en zich te vestigen in Swartland. Hier ging hij op zoek naar oude kleine wijngaarden waar hij natuurlijke wijnen van maakt. Het fruit van de verschillende percelen wordt immer separaat gevinifeerd en vervolgens geblend. Hier komt het talent van Donovan om de hoek kijken, hij is wellicht één van de beste blenders van de Kaap. Al zijn wijnen worden op een natuurlijke wijze gemaakt.

Het domein

In de wijngaard en de kelder

Donovan heeft zijn wijngaarden verspreid over Swartland en de Westkaap. Het zijn veelal oude wijngaarden die hij huurt. In zowel wijngaarden als in de kelder wordt er zo min mogelijk ingegrepen en is de werkwijze zoveel mogelijk biologisch/natuurlijk. Je kan de wijnen zelfs als “vin nature” omschrijven, maar Donovan roept dit liever niet. Zijn gehele benadering van wijngaarden en natuur is biologisch/natuurlijk en zijn wijnen behoren tot de top van Zuid-Afrika. Zeker zijn Signature-wines AVA zijn ieder jaar uitverkocht en inmiddels enkel op allocatie. 

blok rechts Savage 2
WIJNGAARDEN

De wijngaarden waar Donovan Rall zijn wijnen van maakt liggen verspreid over de gehele Kaap-regio. Van de Westkaap tot Swartland.

WERKWIJZE

Donovan werkt volledig biologisch. Dit betekent geen gebruik van pesticiden, herbiciden of wat voor wijze van ingrijpen ook.

DRUIVEN

Donovan werkt eigenlijk voor zowel zijn witte wijnen als voor rode wijnen met  Rhône-rassen als grenache (blanc), syrah, cinsault, viognier, roussanne en natuurlijk chenin blanc.

VINIFICATIE

Net als in de wijngaarden werd ook bij de vinificatie nauwelijks ingegrepen. Rijping op grote houten foeders, amfora’s en barriques.

Rall Grenache Blanc
2018

De druiven voor deze wijn komen van een oude wijngaard in Piekenierskloof, het gebied in Swartland waar veel grenache noir is terug te vinden, maar dus ook grenache blanc. De oogst vond plaats op twee verschillende momenten.

Rall Cinsault
2018

“A wine doesn’t have to be big to be complex,” zegt Donovan Rall. Een prachtige ietwat lichtvoetige wijn met veel “bite”, elegantie en textuur. Wijngaarden zijn terug te vinden in Darling, zelfde wijngaard als Follow the Line van Duncan Savage.

0