Olifantsberg

Breedekloof

Elizma Visser

Breedekloof | Zuid-Afrika

De wijnmaakster van Olifantsberg is Elizma Visser, een fanatieke dertiger en sinds 2015 werkzaam bij Olifantsberg. Zij heeft in korte tijd al een duidelijke stempel op de stijl van het wijnhuis gezet. In al haar wijnen staat het karakter van de druif en van de wijngaard centraal. Vooral met Chenin Blanc (blend) en met Rhône rassen zijn de wijnen ronduit spectaculair goed.

Het domein

In de wijngaard en de kelder

Olifantsberg is een van de leidende bedrijven in Breedekloof, een project van de Nederlander Paul Leeuwerik. De focus ligt er op Rhônedruiven; de cabernet is hier zelfs helemaal gerooid. De wijnen van Olifantsberg zijn een mooi voorbeeld van de nieuwe generatie wijnen uit Zuid-Afrika.

Olifantsberg vineyard
WIJNGAARDEN

Het domein beslaat 95 hectare waarvan 10 hectare met druiven beplant zijn. De werkwijze is zo duurzaam als mogelijk, omdat het gebied vrij droog is hoeft er weinig ingegrepen te worden. De ondergrond is vooral schalie en schist

WERKWIJZE

Het wijnhuis is een pionier in deze regio. De wijnen van Olifantsberg zijn spannend en elegant, en daarmee heel anders dan de eenvoudige, goedkope bulkwijnen uit dit gebied.

DRUIVEN

Focus ligt op Chenin Blanc en Rhône rassen zoals Syrah, Grenache (noir en blanc) en Roussanne. Er staat ook wat Carignan, Pinotage en Chardonnay.

VINIFICATIE

Juist door zo weinig mogelijk in te grijpen in de wijngaard en tijdens de vergisting en rijping van de wijnen ontstaan wijnen met volume, frisheid, verfijning en spanning.

Blanc
2017

Blend van Roussanne (56%), Grenache Blanc (35%) en Chenin Blanc (9%).

Lark Chenin Blanc
2017

Lark is Engels voor leeuwerik, de achternaam van eigenaar Paul Leeuwerik.

0