Luddite

Botrivier - Zuid-Afrika
900x900 Niels Verburg

Niels Verburg

Botrivier | Zuid-Afrika

Wijnmaker Niels Verburg is een beer van een vent, heeft handen als kolenschoppen en is helemaal ‘mal over Shiraz’. Hij maakt maar vier wijnen en daar stopt hij zijn hele ziel en zaligheid in. De eerste oogst van Luddite was de Shiraz 2000 en sindsdien scoort deze wijn hoog in de Platter-wijngids, elk oogstjaar haalt minimaal 4 ½ ster (outstanding).

Niels is van Hollandse komaf: zijn ouders zijn Nederlanders. En hoewel Niels in Zuid-Afrika is geboren, heeft hij nog altijd een Nederlands paspoort en vliegt hij alleen met KLM als hij overzees gaat, zodat hij in Amsterdam een tussenstop kan maken. Een koud pilsje en Hollandse Nieuwe zijn vaste prik bij een bezoek. Hij spreekt nog behoorlijk goed Nederlands!

Het domein

In de wijngaard en de kelder

De Luddite farm zit in de regio Bot Rivier, tussen Elgin en Hermanus. Het valt onder de Walker Bay ward en is relatief koel omdat het een paar kilometer van de oceaan ligt. Er is 17 hectare grond waarvan 8,5 hectare is beplant met wijnstokken. Zijn wijngaard ligt op een bodem van klei en verweerde leisteen op de zuidoostelijke hellingen van de Houwhoek bergen. Deze bodem houdt dusdanig goed water vast dat irrigatie niet nodig is en volledige dry farming mogelijk is, dé manier om aan natuurlijke concentratie te komen. Tegelijkertijd zorgt de ligging ervoor dat de stokken krijgen alleen ‘s morgens zon krijgen en niet het gevaar lopen overdag geroosterd te worden.

Luddite CB wijngaard
WIJNGAARDEN

Voor de Luddite wijnen komen alle druiven van hun eigen wijngaard in Botrivier. Voor Saboteur kopen ze druiven in uit de omgeving, dus Walker Bay. Penny, de vrouw van Niels, zorgt voor de wijngaard.

WERKWIJZE

Hands on, zo simpel mogelijk. Niels Verburg koos de naam Luddite omdat hij voorstander is van wijnbouw met zo min mogelijk technologische ingrepen.

“Technology and Mechanization will never be a substitute for passion!”

DRUIVEN

De druiven waar ze het liefst mee werken zijn Chenin Blanc en Shiraz. Die worden voor 100% gebruikt of zijn de basis voor de blends.

VINIFICATIE

Niels is de wijnmaker, dochter Alice helpt sinds oogst 2018 mee in de kelder. Zo min mogelijk nieuw eiken heeft de voorkeur.

Chenin Blanc 2018

Platter’s 93/100 ****(*)
Lowest alcohol ever, 11.5% because of dry weather/earlier picking, but nothing else trim. Wild ferment on skins, 12 months on lees in older barrels, taut, savoury, sleek 2018 has ginger biscuit, crushed walnut scents, the fruit peach & melon. Winemaker Niels calls it ‘cerebral’. Spot on.

Shiraz 2014

Platter’s ***** 95/100
Always a ripe style, boldly handsome, but gets the balance right. Morello cherries & black plums savoury spice, smoky notes, scrub, powerful 2014 ticks all the shiraz boxes. Oaked 2 years, has sturdy tannins for ageing. Various bottle formats. 2013 (4.5 stars, 93 pts) also bold & ripe.

0