Syrah Solace ‘Brocha’

Piekenierskloof
solace-2017-syrah-by-iona

Solace Syrah Brocha

Een rode wijn die ontstaan is na de komst in 2013 van Werner naar Iona. Hij was  zo onder de indruk van deze bijzondere wijngaard dat hij Roze aanmoedigde zelf een wijn te maken. Roze die de Broacha wijngaard al meer dan twintig jaar biologisch verbouwd in vallei van Elgin debuteerde met de 2014 oogst. Dat Syrah hier op het gravel terroir op de juiste plek staat is wel duidelijk, de 2014 oogst scoort gelijk  5* platter. Een pure maar volle kruidige volle rode wijn.

De druif

Syrah

De wijngaard

Afkomstig van de Broacha farm in de vallei van Elgin. Tuluki terroir is een mix van rode gravel en klei en zand. Stokken zijn aangeplant in 2005.

De vinificatie

na oogst een nacht gekoeld, met de hand ontsteeld en vergist in staaltank. De wijn rijpt voor 12-15 maanden op barrique. Niet gefilterd en minimale hoeveelheid zwavel is gebruikt.

Bewaren

Nu op dronk tot en met 2030

Iona

Wijnmaker

‘Na dat Niels Verburg vertrok om verder te gaan met zijn Luditte in Botrivier is Werner Muller aangetrokken als wijnmaker. Werner werkte tien jaar op het top estate in Franschoek genaamd Chamonix. Hij koos bewust voor Iona en het potentieel en de schitterende natuurlijke omgeving waarin het wijngoed ligt. Sinds Werner in 2014 aan het roer staat zijn er enorme stappen gemaakt binnen Iona. Om maar een ding te noemen, Werner voegt 7% barrel fermented Semillon toe tot de Sauvignon blend van Iona en zijn enorm fijne gevoel voor eikenhout vinificatie welke de wijnen laat stijgen in smaakbeleving.

Shared ownership and shared duty for a committed team.’ Het is één van de veelzeggende motto’s van Andrew en Rozy Gunn. Iona wordt bestuurd door een kleine groep zeer gemotiveerde mensen. Als gevolg van Zuid-Afrika’s sociale geschiedenis werden werknemers veelal uitgesloten van besluitvorming en eigenaarschap. Zo niet bij Iona. Het gehele team deelt het eigenaarschap en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Met als resultaat dat alle werknemers meer dan trots zijn om onderdeel uit te maken van dit succesverhaal

Bekijk alle wijnen van Iona

DSC_3943
0