Elgin Sauvignon Blanc

Piekenierskloof

Elgin Sauvignon Blanc

De witte wijn waar Iona in de periode 2005-2008 wereldfaam mee maakte. één van de allerbeste Sauvignon Blanc wijnen uit de ‘nieuwe wereld’. Inmiddels door de komst van Werner is deze qua stijl licht verandert. Hij vergist de wijnen spontaan en assembleerd 7% eikenhout vergiste Semillon in de wijn. Dit geeft wijn meer structuur en body en maakt het een zeer interessante gastronomische witte wijn.

De druif

93% Sauvignon Blanc & 7% Semillon

De wijngaard

afkomstig van 3 percelen op de Elgin Highlands, aangeplant eind jaren ’90

De vinificatie

Ontsteeld en gekneusd na het persen spontaan vergist op staaltank, de Semillon op eikenhout, deels nieuw eiken. Rijping op staaltank voor 3/4 maanden sur lee.

Bewaren

Nu op dronk tot en met 2025

Iona

Wijnmaker

‘Na dat Niels Verburg vertrok om verder te gaan met zijn Luditte in Botrivier is Werner Muller aangetrokken als wijnmaker. Werner werkte tien jaar op het top estate in Franschoek genaamd Chamonix. Hij koos bewust voor Iona en het potentieel en de schitterende natuurlijke omgeving waarin het wijngoed ligt. Sinds Werner in 2014 aan het roer staat zijn er enorme stappen gemaakt binnen Iona. Om maar een ding te noemen, Werner voegt 7% barrel fermented Semillon toe tot de Sauvignon blend van Iona en zijn enorm fijne gevoel voor eikenhout vinificatie welke de wijnen laat stijgen in smaakbeleving.

Shared ownership and shared duty for a committed team.’ Het is één van de veelzeggende motto’s van Andrew en Rozy Gunn. Iona wordt bestuurd door een kleine groep zeer gemotiveerde mensen. Als gevolg van Zuid-Afrika’s sociale geschiedenis werden werknemers veelal uitgesloten van besluitvorming en eigenaarschap. Zo niet bij Iona. Het gehele team deelt het eigenaarschap en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Met als resultaat dat alle werknemers meer dan trots zijn om onderdeel uit te maken van dit succesverhaal

Bekijk alle wijnen van Iona

DSC_3943
0