Iona

Swartland
Schermafbeelding 2018-02-07 om 13.23.41

Iona

Elgin | Zuid Afrika 

‘Na dat Niels Verburg vertrok om verder te gaan met zijn Luditte in Botrivier is Werner Muller aangetrokken als wijnmaker. Werner werkte tien jaar op het top estate in Franschoek genaamd Chamonix. Hij koos bewust voor Iona en het potentieel en de schitterende natuurlijke omgeving waarin het wijngoed ligt. Sinds Werner in 2014 aan het roer staat zijn er enorme stappen gemaakt binnen Iona. Om maar een ding te noemen, Werner voegt 7% barrel fermented Semillon toe tot de Sauvignon blend van Iona en zijn enorm fijne gevoel voor eikenhout vinificatie welke de wijnen laat stijgen in smaakbeleving.

Shared ownership and shared duty for a committed team.’ Het is één van de veelzeggende motto’s van Andrew en Rozy Gunn. Iona wordt bestuurd door een kleine groep zeer gemotiveerde mensen. Als gevolg van Zuid-Afrika’s sociale geschiedenis werden werknemers veelal uitgesloten van besluitvorming en eigenaarschap. Zo niet bij Iona. Het gehele team deelt het eigenaarschap en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Met als resultaat dat alle werknemers meer dan trots zijn om onderdeel uit te maken van dit succesverhaal

Het domein

In de wijngaard en de kelder

Iona , net tegen de kust van de Indische Oceaan. Het bevindt zich in het Kogelberg natuurreservaat op 420 meter hoogte. In een land waar koele omgevingen schaars zijn, kan de wijngaard van Iona als zeer kostbaar beschouwd worden. Iona ligt op de Elgin Highlands en dit stukje is immers de koelste wijngaard van heel Zuid-Afrika. De druiven rijpen tot één tot twee maanden langer dan in andere wijngaarden in het land. Roze is als wijngaardmanager zeer geïnteresseerd geraakt in het aspect van biologisch wijnbouw en heeft de hele farm na een start-up in haar Brocha wijngaard omgezet naar bio.

Ze zijn bekend geworden om hun top Sauvignon Blanc maar er is nog veel meer vandaag de dag. Een Riesling geïnspireerd op de Mosel, een witte Bordeaux blend, een rode single vineyard Syrah Brocha, top Chardonnay en heerlijke Pinot Noir van de Langerug farm. In 2019 releasen ze ook nog even een serie single vineyard wijnen van Chardonnay en Pinot noir van fabuleus niveau.

DSC_3943
WIJNGAARDEN

De wijngaarden van Iona liggen verdeeld in Elgin over drie verschillende farms. De belangrijkste wijngaarden liggen om het domein heen op de Elgin Highlands. Hier op 420 meter hoogte en dichtbij de Atlantische oceaan loop je letterlijk door de koelste wijngaarden van Zuid-Afrika heen. Ideaal voor Sauvignon Blanc, Semillon en natuurlijk Pinot Noir en Chardonnay.  Dan is er in de vallei de Brocha farm van Roze Gunn. Hier vind je in een meer mediterraan klimaat tvoor op Syrah van rode klei en gravel terroir. Verder naar het zuiden de Langerug farm waar de wijnen voor Sophie ‘te Blanche en Mister p vandaan komen maar ook een nieuwe wijngaard met Nebbiolo. Andrew heeft een huis in Barolo en is groot van deze intrigerende blauwe druif.

WERKWIJZE

Alle zestig hectare worden biologisch bewerkt inclusief een start-up voor het maken van hun eigen compost voor de wijngaarden.

DRUIVEN

Bij Sijnn werken ze voor hun witte wijnen met Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay, Riesling en Viognier en voor rood met: Pinot Noir, Syrah, Mourvedre en Petit Verdot.

VINIFICATIE

Net als in de wijngaarden werd ook bij de vinificatie nauwelijks ingegrepen. Spontane vergisting zonder het gebruik van enzymen en gist culturen. Rijping op Staaltank, grote houten foeders, cement en barriques.

Elgin Sauvignon Blanc
2019

De witte wijn waar Iona in de periode 2005-2008 wereldfaam mee maakte. één van de allerbeste Sauvignon Blanc wijnen uit de ‘nieuwe wereld’. Inmiddels door de komst van Werner is deze qua stijl licht verandert. Hij vergist de wijnen spontaan en assembleerd 7% eikenhout vergiste Semillon in de wijn. Dit geeft wijn meer structuur en body en maakt het een zeer interessante gastronomische witte wijn.

Syrah Solace ‘Broacha’
2017

Een rode wijn die ontstaan is na de komst in 2013 van Werner naar Iona. Hij was  zo onder de indruk van deze bijzondere wijngaard dat hij Roze aanmoedigde zelf een wijn te maken. Roze die de Broacha wijngaard al meer dan twintig jaar biologisch verbouwd in vallei van Elgin debuteerde met de 2014 oogst. Dat Syrah hier op het gravel terroir op de juiste plek staat is wel duidelijk, de 2014 oogst scoort gelijk  5* platter. Een pure maar volle kruidige volle rode wijn.

0