Eén van de markantste wijnbedrijven in Zuid-Afrika is zonder twijfel De Toren Private Cellar, opgericht door Emil den Dulk en Albie Koch. Een wijnbedrijf, dat naam heeft gemaakt met rode wijnen met de vijf druivenrassen uit Bordeaux als basis. De verschillende wijnen van de hand van Albie Koch (links), Charles Williams (midden) en Martin Fourie (rechts) staan bekend om de complexiteit, het rijpingspotentieel, de toegankelijkheid en vanzelfsprekend de torenhoge kwaliteit. Daar er gewerkt wordt met zwaartekracht, kennen de wijnen een andere tannine-structuur en zijn ook in hun jeugd goed inzetbaar in de gastronomie. Echter de wijnen hebben ook zeker baat bij enige jaren kelderlagering.
Bij De Toren Private Cellar draait alles om de verschillende blends met als basis de druivenrassen die wij kennen uit Bordeaux. Fusion V, Z, Book XVII en Délicate zijn enkel gemaakt van deze druiven, The Black Lion echter van syrah. Er is een zeer strenge wijze van wijngaardbeheer, alles wordt gecontroleerd om te komen tot de ideale omstandigheden voor de wijngaarden die op biologische wijze bewerkt worden. Er zijn verschillende klonen en onderstokken op de verschillende plots. Alles om te komen tot de best mogelijke wijn van de wijngaarden op Polkadraai. De druiven worden separaat gevinifieerd en zij rijpen op Frans en Amerikaans (malbec) eiken. Na de vinificatie en opvoeding worden de wijnen van verschillende druiven geblend. Immer worden er eerst verschillende blends gemaakt om te komen tot de juiste keuze voor die jaargang,
Het domein beschikt in totaal over slechts 25 hectare aan wijngaarden op de Polkadraai Hills net buiten Stellenbosch
De Toren Private Cellar is sinds 2020 gecertificeerd biologisch. Reeds vanaf 2017 waren zij in conversie.
De wijngaarden zijn uitsluitend beplant met beide cabernet’s, merlot, malbec, petit verdot en syrah.
Een klassieke rode wijnbereiding, volledig met behulp van zwaartekracht. Alle verschillende druiven worden apart geoogst en gevinifieerd.
De Bordeaux-blend met voornamelijk cabernet sauvignon als basis, aangevuld met de andere Bordeaux-druiven.
Blend van twee jaargangen: free run juice van malbec wordt geblend met merlot en cab sauv van een jaar ouder.
De Bordeaux-blend met voornamelijk merlot als basis, aangevuld met de andere Bordeaux-druiven.