De Kleine Wijn Koöp is een project van Wynand & Anya Grobler en gevestigd in Paarl. Wynand is een uitermate ambitieuze wijnmaker die het “vak” heeft geleerd bij gerenommeerde wijnhuizen als Rust en Vrede (Stellenbosch), Ernie Els Wines (Stellenbosch) en Rickety Bridge (Franschhoek). De absolute focus ligt op kleine batches druiven van speciaal geselecteerde wijngaarden in de Western Cape. Alles is niche en er wordt gestreefd naar perfectie, hoge kwaliteit, mooie verpakking en een interessant verhaal.
De wijngaarden worden gepacht en liggen in Stellenbosch, Swartland, Walker Bay, Franschhoek, Piekenierskloof en Agter-Paarl. Er wordt een bont gezelschap kwaliteitswijnen gemaakt, zoals “The Klipkers Range” (Rhône-blend / Paarl – Paardeberg Mountain), Kreatuur (Coastal Region), Ou Treffer (Stellenbosch) en Hoendertande (Piekenierskloof). Laatste aanwinst is de 100% Semillon “The Road to Santiago 2019” een wijn waar Wynand al eerder 5-sterren Platter’s mee heeft gescoord.
De wijngaarden liggen allemaal verspreid over de Western Cape (Stellenbosch, Swartland, Walker Bay, Franschhoek, Piekenierskloof en Agter-Paarl). Boutique winery, totale productie 30.000 flessen.
Alles puur natuur met zo weinig mogelijk irrigatie en interventie in de wijngaarden. Het gebruik van pesticiden en kunstmest wordt tot een minimum beperkt.
Grenache Blanc, Verdelho, Grenache Gris, Semillon, Shiraz, Mourvedre, Grenache, Cinsault, Tannat.
Fermentatie gebeurt in Franse eikenhouten vaten (225L/500L). Periode varieert van gemiddeld 12-18 maanden afhankelijk van wijn/druif.
Een ware droge Provence-stijl rosé, mooie tonen van kers, aardbei, Turks fruit en een hint van kruiden.
Een productie van 261 flessen (!) van bijna 100 jaar oude Semillon wijnstokken in Franschhoek.
De Kreatuur heeft een intense volle fruitige neus met nadrukkelijke tonen van bramen en rode bes.