Niels komt oorspronkelijk uit Kaapstad, is pas 28 jaar en in 2019 aangesteld als wijnmaker op Chamonix. Na een aantal gerichte opleidingen (pomology – fruit, viticulture, enology, cellar technology) aan het Elsenburg Agricultural Training Institute in Stellenbosch heeft Niels het vak verder geleerd bij o.a. Guardian Peak, Jordan Wine Estate (beide Stellenbosch), Ponzi Vineyards (Oregon USA) en Stella Bella (Margaret River AUS). Chamonix is voor hem geen onbekend terrein daar hij reeds eerder (2016-2018) assistent wijnmaker op Chamonix was. Niels voelt zich hier thuis en is zeer gedreven om Chamonix naar een nog hoger niveau te brengen.
Chamonix is gelegen tegen de heuvels van Mont Rochelle in de rijke wijnvallei van Franschhoek in de Zuid Afrikaanse Westkaap. Het totale domein is 300 hectare groot waarvan 50 hectare is aangeplant met wijnstokken. De wijngaarden liggen tot op 600 meter hoogte. Vanwege de ligging tegen de bergen aan, krijgen de druiven in de warme zomers altijd een koele bries. De kalkhoudende klei en stenen grond zorgen ervoor dat de wijnen een uniek karakter krijgen. Chamonix produceert een range Reserve wijnen (Pinot Noir, Cabernet Franc, Greywacke Pinotage, Marco Polo, Troika, Chardonnay en White – Sauvignon Blanc/Semillon) en heeft een Estate range (Feldspar Pinot Noir, Chardonnay, Chardonnay Unoaked en Sauvignon Blanc). Tenslotte maakt men ook nog een Methode Cap Classique (sparkling) en de Chamonix Rouge (voornamelijk Malbec). Totale productie ongeveer 180.000 flessen.
De 50 hectare wijngaarden liggen allemaal op het eigen domein in Franschhoek.
De natuur is feitelijk de wijnmaker. Er wordt alleen ingegrepen als dit echt nodig is, verder laat men moedertje natuur haar werk doen wat de kwaliteit ten goede komt.
Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot, Pinotage, Pinot Noir.
Fermentatie gebeurt in Franse eikenhouten vaten (225L). Periode varieert van 12-18 maanden afhankelijk van wijn/druif. Er wordt ook gebruik gemaakt cementen eieren (Nomblot).
Mooie strogele kleur met de geur van tropisch fruit en grapefruit, iets noterig met kleine subtiele caramel tonen.
Intense donkerrode wijn met in de neus subtiele tonen van zoete kersen, zwarte bessen, kruiden en een hint van vanille.
De wijn heeft een intens rode kleur, de geur is complex met tonen van kruiden, kersen en wilde bessen.