Brookdale Wine Estate

Paarl
900x900 Kiara Scott

Kiara Scott

Paarl | Zuid-Afrika
Brookdale is het estate van Tim Rudd. Deze Engelsman is gevallen voor het land, de wijnen en de wijnstreken van Zuid-Afrika. In Paarl vond hij het domein waarvan hij dacht dat het een grote toekomst had. Kiara Scott is verantwoordelijk voor de vinificatie bij Brookdale Estate. Kiara is afkomstig uit het Cape Winemakers Guild Protégé Programm en heeft onder meer gewerkt bij David Neuwoudt (Cederberg Cellars), Carl van de Merwe (De Morgenzon), Charles Hopkins (De Grendel) en Duncan Savage. Tussendoor liep zij stages in de Rhône-vallei, Sancerrre en in Russian River, Sonoma, California.

Het domein

In de wijngaard en de kelder

De wijngaarden van Brookdale zijn zowel oudere wijngaarden met chenin blanc als nieuwe wijngaarden beplant met veel verschillende Rhône-variëteiten. Een groot gedeelte van de wijngaarden was er al en een aantal hectare moest opnieuw worden beplant. Tim omringde zich met de beste Zuid-Afrikaanse specialisten die hij kon vinden. Duncan Savage en Jaco Engelbrecht maakten een plan en besloten samen met Tim om te gaan voor field-blends met witte en rode Rhône-rassen en natuurlijk chenin blanc. Vooral de oudere wijngaarden die al beplant waren met chenin blanc lieten zien dat de bodem rijk aan graniet, klei, kwarts en schist uitermate geschikt zijn voor deze druivensoort.

blok rechts Savage 2
WIJNGAARDEN

De wijngaarden hebben een bodem rijk aan graniet, klei, kwarts en schist uitermate geschikt zijn voor de druivensoorten die geplant zijn.

WERKWIJZE

Adam Dirkse is de wijngaardmanager en hij werkt samen met Jacco Engelbrecht op een biologische werkwijze in de wijngaarden.

DRUIVEN

Voor rood eigenlijk alleen Rhône-rassen als grenache noir, syrah, mourvèdre, chenin, roussanne, marsanne, picpoul, grenache blanc.

VINIFICATIE

Net als in de wijngaarden werd ook bij de vinificatie nauwelijks ingegrepen. Rijping op grote houten foeders, amfora’s en barriques. Mason Road op roestvrij staal.

Mason Road Chenin Blanc
2019

De nieuwste wijn in het assortiment van Brookdale Wine Estate is gemaakt van jonge stokken chenin blanc.

Brookdale Estate Chenin Blanc
2018

Wijn gemaakt van de oude wijngaarden die aangeplant zijn in de jaren ’70. Verbluffende wijn in Nederland onder meer geschonken bij De Librije***

0